2001: Wachtbekkens slagen in examen

LEBBEKE/OPWIJK – Ondanks de bakken neerslag bleef Lebbeke afgelopen weekend gespaard van de zoveelste waterellende. Dat heeft een goede reden: de wachtbekkens die de voorbije twee jaar werden gebouwd om het bekken van de Vondelbeek bij hevige regen in toom te houden, hebben voor het eerst hun bestaansreden mogen bewijzen. Een eerste evaluatie leert dat ze met glans in hun examen slaagden.

De vijf Lebbeekse wachtbekkens werden pas in november jongstleden, na de nodige vertraging, opgeleverd aan de opdrachtgever, de afdeling Waters van de Vlaamse milieudienst Aminal. Elektromechanisch moet een en ander nog wel afgewerkt worden, maar mits wat manuele hulp zijn de bekkens volledig operationeel. De grote hoeveelheid neerslag die ons land afgelopen vrijdag en zaterdag te slikken kreeg vormde dan ook de eerste grote test voor de nieuwe vergaarbekkens.

“Uit de eerste resultaten blijkt dat drie van de vijf wachtbekkens samen meer dan honderdduizend kubieke meter water stockeerden”, analyseert ingenieur Herman Van Damme van Aminal. “In het grootste wachtbekken, op de grens van Lebbeke, Buggenhout en Opwijk, achter het station van Heizijde, hebben we vrijdag om 11 uur de klep van de stuwconstructie opgehaald om het water van Opwijk, dat via de Brabantse beek komt, tegen te houden. Daar werd 55.000 kubieke meter water geborgen, zowat veertig procent van de capaciteit.”

“Ook de andere wachtbekkens hebben het vrij behoorlijk gedaan. In het wachtbekken in de Fochelstraat werd 40.000 kubieke meter water gestockeerd. In de Hof ter Varentstraat hebben we vanaf 12 uur ’s middags het water van de Kleine Beek, een zijbeek van de Vondelbeek, opgestuwd in het kleine wachtbekken. Met 20.000 kubieke meter water raakte dat zelfs voor tachtig procent gevuld.”

Missing link

De wachtbekkens op de grens van Lebbeke en Sint-Gillis en aan ’t Motteken op de Steenbeek hebben zich zowat voor de helft gevuld. Het nieuwe pompstation aan de Hogebrugstraat in Denderbelle blijkt eveneens naar behoren te werken.

Het (Opwijkse) water van de Brabantse beek bevat nog steeds vuil rioolwater. Aquafin maakt sinds oktober wel werk van de missing link, de collector die de Brabantse beek met het servicestation van Dendermonde zal verbinden. Maar omdat nog niet alle straten berioleerd zijn is ook het eigen Lebbeekse water nog lang niet zuiver. Aquafin hoopt die situatie te kunnen optimaliseren na de studie die momenteel daarover wordt opgestart.