2007: Sigiswald Kuijken verlaat Asse

Sigiswald Assenaar Sigiswald Kuijken en zijn echtgenote Marleen Thiers verruilen binnenkort onze gemeente voor het Kortrijkse begijnhof. Deze internationaal vermaarde autoriteit op gebied van barokviool heeft al veertig jaar zijn stekje aan de Putberg. In april van dit jaar werd Kuijken door het gemeentebestuur nog gehuldigd voor het behalen van zijn eredoctoraat aan de KU Leuven.

Kuijken belooft Asse overigens nog een fraai afscheidscadeau. Op dinsdag 5 februari brengt CC Asse La Petite Bande, het wereldberoemde barokorkest onder leiding van Sigiswald, voor een concert naar de Sint-Martinuskerk van Asse. Het concert is enig voor ons land en past in de voorbereiding voor de opname van een nieuwe cd. Op het programma staan Cantates van Johan Sebastian Bach.

Kuijken richtte La Petite Bande op in 1972. Als specialist op het gebied van authentieke uitvoering van oude muziek verzocht de Duitse platenfirma Harmonia Mundi. hem om ‘Le Bourgeois Gentilhomme’ van Jean-Baptiste Lully op te nemen onder leiding van Gustav Leonhardt. Ook de naam van Kuijkens collectief kwam van het orkest van Lully.

Het was niet de bedoeling dat La Petite Bande een lang leven zou leiden. Het immense succes in binnen- en buitenland zorgde echter voor een unieke plaats in het muzieklandschap. Het ensemble werd zelfs ‘cultureel ambassadeur van Vlaanderen’ en trad op in de grote Europese concertzalen en op festivals. Het orkest bestaat uit internationaal bekende solisten, specialisten van de authentieke historische uitvoeringspraktijk. Na een eerste periode, waarin het accent vooral lag op de Franse barokmuziek (Lully, Campra, Muffat), sneden zij ook het Italiaanse repertoire (Corelli, Vivaldi) aan. Daarna kwam als vanzelfsprekend het oeuvre van Bach aan de beurt.

Als voorbereiding van een nieuwe cd-opname speelt La Petite Bande drie concerten. Na Amsterdam en het Letse Riga komt Asse aan de beurt, een eerbetoon van Sigiswald Kuijken aan zijn huidige woonplaats. Althans, toch nog voor even.