2007: Reünie Radio Seven: een brok Assese radionostalgie

In discotheek Dibango in Merchtem is er vanavond een reünie van oud-medewerkers en oud-dj’s van Radio Seven. Dat was een erg populaire vrije radio die tussen 1982 en 1986 illegaal uitzond vanuit Zellik. Bekende dj-namen van toen waren onder meer Rudi Van Vlaanderen, Joost Robberechts (vandaag de uitbater van Dibango), Frank Alwin (uit Kobbegem), Wiet Van Bever, Ton Schipper en Wout Wolkema.

Radio Seven was toen zijn tijd al erg vooruit op gebied van jingles, promo’s en commercials. Het was trouwens de eerste radiozender van zijn generatie die echt radioreclame uitzond – de zeezenders uit de jaren ’60 en ’70 even buiten beschouwing gelaten. De woning van waaruit dat gebeurde bestaat vandaag niet meer. Het huis ging eind jaren ’80 onder de sloophamer toen de Pontbeek werd aangelegd.

Asse was in die vroege radiodagen trouwens een belangrijke thuishaven voor vrije radio’s. De twee bekendste namen uit die vervlogen radiotijd – Maëva en Seven – hadden hun zendmast in Asse. Op een gegeven moment telde Asse in de illegale periode van de vrije radio’s – tussen 1980 en 1985, nadien kwamen er officiële zendlicenties – liefst zeven radiostations.

Naast Maëva en Seven had je ook de plaatselijke zenders Radio Albatros, Radio Phoenix, radio 24, Radio Terheide en Radio Modern. In 1985 kregen vijf van die zeven radio’s een erkenning, maar ze moesten samen één frequentie delen. Een beetje zoals op Hilversum destijds, waar je op maandag de Avro had, de Vara op dinsdag, de Kro op woensdag en de Tros op donderdag. Het hele zaakje bloedde snel dood. Pas in 1991 kende de lokale radio in Asse een doorstart, toen Radio Viva een volwaardige licentie binnenhaalde. Het station zendt sinds 2003 uit onder de naam City Music, een samenwerking met een gelijknamig station uit Aalst.

Van Radio Seven bestaat sinds een tijdje een nostalgische website met herinneringen aan de radiostrijd die Vlaanderen in die legendarische jaren in de ban hield.