De afdeling Asse-Terheide van het Ascanusinstituut was vrijdagnacht voor de derde maal in korte tijd slachtoffer van vandalisme. Opnieuw sneuvelde een dure ruit van de nieuwbouw. Directeur Roger Wauters zegt dat het schoolpersoneel en de kinderen erg bang geworden zijn. Hij betreurt ook de lakse houding van de politie.
In het eetzaaltje van de kleuters werd met een zware kasseisteen een dubbele ruit aan diggelen gegooid. Marie-Jeanne Philips, die ’s ochtends de kinderopvang organiseert, vond vrijdagochtend om zeven uur het dubbele raam lichtjes geopend. De kindertafels en -stoeltjes lagen bezaaid met scherven.
“De kuisvrouw was hier donderdagavond tot acht uur aanwezig, dus de feiten moeten van nadien dateren”, verklaart Wauters. “We weten niet of de dader(s) binnen zijn geweest, maar er is niets weg. Trouwens alle binnendeuren gaan hier altijd op slot. De politie houdt het op vandalisme met inbraak.”
De vrije basisschool aan de Kouter in Asse-Terheide, een bijhuis van het Ascanusinstituut in de Nieuwstraat, zit al enkele jaren in een modern complex. De speelplaats van de basisschool staat doorlopend open voor de kinderen van de buurt, maar het speeltuintje van de kleuters is afgesloten. De vandalen moeten dus over de omheining geklauterd zijn. In december werd in de school al twee keer een dure ruit met veiligheidsglas ingesmeten.
“Verschillende buren signaleerden ons al dat ze hier regelmatig pubers van de wijk (zie kaderstuk) zien rondhangen”, vertelt onderwijzeres Ria Van Hove. “Toen ik hier op 1 januari toevallig even passeerde, heb ik het zelf ook kunnen vaststellen. Ze konden zich toen snel uit de voeten maken. Wat hebben die hier te zoeken op een eerste januari? Door de opeenvolgende gebeurtenissen zijn de kinderen wel heel bang geworden. Die zien ’s ochtends een gebroken ruit en vrezen onmiddellijk dat er inbrekers binnen zitten. Ook de ouders worden bang, want de volgende keer vallen ze misschien onze kinderen lastig.”
“Vooral de kleuters beginnen schrik te krijgen, sommigen waren zelfs aan het wenen”, beaamt Wauters. “Ook ik hoor van de mensen zeggen dat de daders van de wijk beneden zijn. Ik heb aan de politie gevraagd of ze hier niet wat vaker kunnen patrouilleren, maar ze zeggen dat ze nu met minder patrouilles een groter gebied moeten bewaken. Dat ontgoochelt me, want volgens mij zijn de daders snel op te sporen met een goed buurtonderzoek. We worden wat aan ons lot overgelaten.”
De schade aan de ruiten, ruim 750 euro (30.000 frank), is niet gedekt. Verzekeringsmaatschappijen vragen volgens Wauters zeer hoge premies om (onbewoonde) schoolgebouwen te verzekeren tegen vandalisme.
Terheide kijkt met scheef oog naar Heidekouter
De wijk Heidekouter in Asse-Terheide is een sociale woonwijk van Providentia. De eerste woningen werden betrokken in 1983. Vandaag telt de wijk een honderdtal adressen, waaronder nogal wat duplexwoningen. De wijk was voorbestemd om een jonge generatie Terheidenaren een woning te verschaffen. Het project liep echter zoveel vertraging op dat deze generatie al helemaal was uitgezwermd voor er een woning klaar was. Het gros van de inwoners waren dan ook inwijkelingen, die weinig of geen sociaal contact onderhielden met het ‘oude’ Terheide. En vice versa: de inwijkelingen worden op d’Hei nog steeds met een scheef oog onthaald. De vrije school, met bijhorende parochiezaal, ligt tussenin beide wijken.
Begin vorig jaar gaf het gemeentebestuur enkele impulsen om het sociale leven in de wijk wat te stimuleren. Enkele bewoners zetten sindsdien hun schouders onder een wijkcomité. “We zijn nu een tiental maanden bezig”, weet Rita De Smedt van het comité. “De paar dingen die we al probeerden op te zetten worden door veel bewoners nog op gemengde gevoelens onthaald. We hadden ook niet verwacht dat alles vanzelf zou gaan. Er wordt hier veel verhuisd, vooral in de duplexwoningen die vaak als tijdelijk onderdak worden gebruikt. Maar we doen voort. In mei geven we ons eerste wijkfeest in de parochiezaal.”
“Ik had nog geen weet van een vandalismeplaag in de school en het verbaast me ook een beetje. Vorig jaar was er even een plaag in wijk. Daar bleken toen jongeren van elders bij te zitten, die hier op bezoek kwamen. De samenwerking met het gemeentebestuur loopt vrij vlot. Zo was er een parkeerprobleem rond de school, maar dat is aangepakt. Alleen het contact met de wijkagent is de laatste maanden verwaterd. U zegt me dat er een nieuwe is, maar dat wist ik niet. De kleinsten hebben hier wel een speeltuintje, maar dat wordt weinig gebruikt. Door de leeftijd van de wijk tellen we nu een serieuze groep 12- tot 16-jarigen en die hebben hier niets.”
Wijkagent Peter Tirez, die onlangs werd aangeduid als plaatsvervanger van Dennis Keppens, was gisteren niet bereikbaar. (RDS)