Ontwikkelingswerker Ludo Rochette (45) uit Asse ontving vorige week in Londen de prestigieuze Britse Worldaware Business Award voor zijn Quesinor-project in het noorden van Ecuador. De onderscheiding is de bekroning op een geslaagde Belgisch-Ecuadoriaanse samenwerking. Deze week is hij met een delegatie Ecuadorianen op bezoek in ons land.
“Enige dosis altruïsme is mij inderdaad niet vreemd”, vat Rochette zijn meer dan twee decennia ontwikkelingswerk in Afrika, het Midden-Oosten en – sinds 1995 – Ecuador samen. Toch gooit hij met Quesinor zowel commercieel als op ontwikkelingsvlak hoge ogen, getuige de Worldaware, een prijs die door Koningin Elisabeth II wordt toegekend.
Het kaasproject dat hij in de hoge Andes eerst helemaal in zijn eentje, later met hulp van zijn Waalse collega George Lecocq opzette, telt vandaag veertien financieel gezonde coöperatieve fabriekjes die samen maandelijks al een omzet van 60.000 dollar (69.000 euro) realiseren. Liefst 1.300 families, met elk gemiddeld een vijftal koeien, participeren gelijkmatig in het project. De omzet stijgt jaarlijks met 22 procent, de nettowinst komt uit op een gezonde 11 procent.
“Met Quesinor brengen we sociale en economische verbetering in de agrarische dorpen in het arme Ecuadoriaanse hooggebergte”, vat Rochette samen. “Het grote probleem is de educatie en vorming. Toch zijn we er in geslaagd van Quesinor een zeer transparante coöperatieve te maken, waarbij mensen die slechts een primitieve vorm van lager onderwijs hebben genoten, er in slagen om iedere zes maanden toch bedrijfsbalansen voor te leggen.”
“Eigen beheer en beslissingsmacht op lokaal niveau is elementair. Het stelt ons in staat de Belgische inbreng stilaan af te bouwen en de verantwoordelijkheid over te dragen. Wat we ginder doen is in feite niets meer dan het kweken van een goede middenstand opdat hun kinderen later niet op hun knieën hoeven te gaan zitten om te mogen studeren. Het is een traag, maar dankbaar proces. Ja, ik een gelukkig mens.” (RDS)