2002: “Daar gaat onze Valentijn”

ASSE – Een brand zorgde donderdagochtend voor duizenden euro’s schade in de bloemenzaak Vincent op de Brusselsesteenweg in Asse. Het bijtijdse optreden van de brandweer voorkwam uitbreiding, maar het interieur is behoorlijk toegetakeld. “En dat een dag voor onze tiende verjaardag”, zucht uitbaatster Marleen Meert.

De vrouw woont met haar echtgenoot Valère Six en hun zoontje Niels in het huis op nummer 72, vlak naast de bloemenzaak, op een steenworp van het station van Asse. Boven de zaak zijn ook twee appartementen. De huurster van de eerste flat verwittigde om 2.24 uur de 100. In de andere flat was niemand aanwezig. “We zijn zelf ook wakker geworden van de rookprikkeling”, vertelt de uitbaatster. “Beneden in ons huis was er niets te merken. Tot ik de tussendeur naar de winkel opendeed. De rook was zo dicht dat die zich in een zucht meester maakte van onze achterplaats. Samen met mijn zoontje ben ik toen naar buiten gelopen. De brandweer bleek al in aantocht.”

De brandweerlieden drongen met persluchtmaskers de winkelruimte binnen en hadden de toestand snel onder controle. Het vuur ontstond vermoedelijk in de airconditioning, naast de elektriciteitskast en was al overgeslagen op een houten kast. “Onbegrijpelijk, want er stond niets aan. Geen enkele lamp en ook de airco niet. In de winter staat die nooit aan. Ik versta het echt niet”, verzucht Meert.

Pechdag

Het interieur is redelijk zwartgeblakerd. Ook het grootste deel van de planten en bloemen is verschroeid en waardeloos voor de handel. Omdat ze door de rook bevangen waren werden de uitbaatster en haar zoontje preventief naar het ziekenhuis van Asse gebracht. Na een uurtje mochten ze al huiswaarts.

“Ja, de brand komt op een zeer slecht moment, veertien dagen voor Valentijn. Ik weet nog niet of we alles weer tijdig proper krijgen. De hoofdexpert moet nog komen, maar onze verzekeringsmakelaar rekent op een drietal weken voor de opkuis. Ook de verlichting is weggesmolten. We hebben deze zaak op 1 februari precies tien jaar. Onze verjaardag is bijna altijd een pechdag, hij lijkt wel vervloekt. Ook mijn vader verjaart vandaag (gisteren, red.), maar het was helaas weer geen vrolijk telefoontje.” (RDS)