2001: Promotieregen bij brandweer

ASSE – Het Asses brandweerkorps telt sinds deze week vijf nieuwe korporaals en een bijkomende sergeant en luitenant. De gemeenteraad keurde vorige week de bevorderingen goed. Zes brandweerlieden kregen tegelijk hun brevet van hulpverlener-ambulancier.

De gebrevetteerden (de vrijwilligers Daan Aeyels en Patrick Agneessens en de beroepskrachten Bruno Cornelis, Pieter De Boeck, Gunter Plas en Bart Verroken) voltooiden in het PIVO in Relegem een ambulanciersopleiding van 160 uur. De nieuwe korporaals zijn de vrijwilligers Danny Van der Meersch, Herman D’Haeseleer, Walter De Haeseleer, Luc Delombaerde en beroepsbrandweerman Daniël Wijns. Vrijwilliger François De Ridder mag zich voortaan sergeant noemen en beroepsbrandweerman Paul De Sadeleer is nu bevorderd tot luitenant.

De declamatie vond maandagavond plaats na de traditionele rampoefening, die een viertal keer per jaar met het volledige korps – 30 beroeps en 76 vrijwilligers – gehouden wordt.

In de rand werd vernomen dat de brandweer van Asse dit jaar een grootscheepse aanwerving plant van nieuwe vrijwilligers. In de loop van maart zal in groot-Asse en groot-Dilbeek iedereen tussen 19 en 45 jaar (jawel, ook de vrouwen!) een volledig in kleur uitgewerkte promotiefolder in de bus krijgen, samen goed voor een oplage van liefst 25.000 exemplaren. De campagne wordt gevolgd door een opendeurdag, zowel in Asse als in de voorposten van Dilbeek en Zellik, op zondag 6 mei. Nadat in juni de proeven worden gehouden kunnen de nieuwkomers in september hun opleiding aan het PIVO starten.

De brandweer staat trouwens nog om een andere reden voor een belangrijk jaar. Op 12 februari spreekt de Assese gemeenteraad zich uit over de deelname aan de regiovorming met de korpsen van Londerzeel en Opwijk. Burgemeester Van Haeleweyck liet er tegenover zijn korps geen twijfel over bestaan dat de Assese brandweer in dat nieuwe verband een leidinggevende rol zal blijven spelen. (RDS)