2001: Mollem ging solidair.. naar school

MOLLEM – Business as usual gisteren in de gemeentelijke basisschool van Mollem. Net als bij de schoolstaking van 1 december stond het lerarenkorps er, op enkele kleuterjuffen na, gewoon voor de klas. In Mollem is dat een kwestie van solidariteit.

Dat directeur Herman Geeurickx er in zijn schooltje een aparte stijl op na houdt, dat zal iedere waarnemer van het Asses schoolleven beamen. In het verleden kwam hij al in aanvaring met de vakbonden omdat hij aan de kinderen een briefje voor de ouders meegaf met de namen van de stakende leraars.

“Zij noemden dat schending van privacy, maar zij zijn mijn bazen niet. Ik belet niemand om te staken, ik breng enkel de ouders op de hoogte. Ditmaal staken drie van de vier kleuterleidsters en voor hen heb ik alle begrip. Kleuterleidsters hebben te veel rond hun nek. In tegenstelling tot de onderwijzers worden zij nooit eens afgelost door een taakleraar en dat weegt. Dit schooltje heeft trouwens voldoende kleuters om een vijfde juf aan te trekken. Alleen, ik vind ze ook niet.”

“De staking was bespreekbaar maar omdat twee klassen een museumuitstap gepland hadden besloot de rest uit solidariteit gewoon les te geven. Bij niet-gesyndikeerden doet staken pijn in de portemonnee. Daarbij, de looneisen van de bonden zijn larie, en dat meen ik. Welke beginnende bediende van 20 of 22 jaar verdient onmiddellijk 45 of 46.000 frank? Er gaan er voor veel minder naar Brussel werken. Loon naar werken, dat bestaat trouwens niet in het onderwijs. Als de vergelijkende studie van de minister zal klaar zijn, zullen de bonden nog in het zand moeten bijten. Let maar op.”

“De eisen voor een betere omkadering zijn wel terecht. Minister Van der Poorten doet op dat vlak echter hard haar best, maar je kan niet verwachten dat ze op anderhalf jaar twintig jaar achterstand inhaalt.” (RDS)