2001: Marktkramers tussen putten en plassen

ASSE – De populaire ex-schepen Maria Le Rut voelt zich in haar nieuwe oppositierol kiplekker. Nadat ze jarenlang in het schepencollege geen gehoor kreeg op haar smeekbede om iets te mogen doen aan de putten op de Hopmarkt, vond ze bij haar eerste interpellatie als opposante meteen gehoor bij de meerderheid. De gemeente zal op korte termijn het probleem van de afwatering van de Hopmarkt aanpakken, beloofde schepen van Openbare Werken Koen Van Elsen.

Op de druk gebruikte Hopmarkt wordt nogal wat afgedraaid. De markt bestaat uit een aantal verharde op- en afrijstroken, maar tussenin en achteraan, langs de kant van het brandweerarsenaal, bleef het plein altijd onverhard. Met alle gevolgen van dien. Al jarenlang moeten de gemeentelijke werklieden om de zoveel maanden de ergste putten volstorten met steengruis of dolomiet, een remedie die nooit lang meegaat.

“Vijf jaar geleden stelde ik op het college voor om die putten eens op een deftige manier te verhelpen”, herinnert Maria Le Rut. “Dat moest niet veel kosten. Een deftige verharding en enkele roosters voor de afwatering. De afloop moest wel via de Kattestraat omdat de riolering langs de brandweer niet berekend is op zoveel water. Maar burgemeester De Keersmaeker vond dat niet meer nodig want ze gingen snel aan het Hopmarkt-project beginnen.”

Laveren

“De vraag is nadien nog verschillende malen gesteld, onder meer door Walter Roesems, maar altijd was het antwoord hetzelfde. Op de duur durfde ik als het wat geregend had uit affronten niet meer naar de markt gaan omdat de mensen altijd schande spraken over die putten. Maar wat kon ik zeggen? Zelfs als ze spoed zetten achter hun Hopmarkt-project, dan nog duurt het vijf tot tien jaar eer het klaar is. Is het nu zo erg om dat hier intussen een beetje deftig berijdbaar te maken?”

De Affligemse poelier Luc De Gols kan van de situatie meespreken. “Met mijn marktwagen riskeer ik elke week weer schade als ik, laverend tussen de putten, een plekje moet zoeken om de mensen te bedienen zonder dat ze er natte voeten aan overhouden. Plezant is wel anders.”

“Verharding in het voorjaar”

De nieuwe schepen van Openbare Werken Koen Van Elsen (CVP) had na de interpellatie van Maria Le Rut geen moeite om toe te geven dat het opvullen van de putten geen soelaas biedt.

“Toen we vorig jaar in de Kattestraat een nieuwe riolering aanbrachten werd tegelijk voorzien in een wachtbuis voor de afwatering van de Hopmarkt. Achteraan op de parking ontstaan voortdurend nieuwe putten omdat alle wagens langs daar hun draai nemen. We vullen die wel op, maar het is inderdaad een straatje zonder eind. In het voorjaar, van zodra het weer het toelaat, gaan we die strook langs zaal ’t Smis verharden en ook voorzien van een riolering naar de Kattestraat. Eén centrale buis moet volstaan. We gaan dat werk door de eigen werklieden laten uitvoeren met geld uit het gewone onderhoudsbudget”, lichtte Van Elsen toe.

Nog maar net was de ex-schepen van de verrassing bekomen of ook op haar tweede vraag, om de al twee jaar beloofde herstelling van de voetpaden in de De Vironstraat en op het Gemeenteplein uit te voeren, kon de nieuwe schepen meteen bevestigend antwoorden. Voor beiden is geld voorzien en de uitvoering van de werken is wellicht al voor maart. Als het zo doorgaat dreigt het ooit nog goed te komen tussen de twee populairste stemmentrekkers van Asse. (RDS)