2001: Harlekijn ziet spoken

MOLLEM – Met drie opvoeringen van de komedie De geest van Toetekome houdt de Mollemse toneelkring Harlekijn zich mooi aan een jaarlijkse traditie. Dat het spook van dienst zich schuilhoudt in een eenvoudig doosje smeerkaas wil nog niet zeggen dat de productie er zich goedkoop van af maakte.

Het is alweer dertig jaar geleden dat Mollemnaar Roger Van Gerwen zijn toneelgroep Harlekijn stichtte. Als huisregisseur bleef hij ruim een kwarteeuw de drijvende kracht van de theaterkring. Bij speciale verjaardagen kroop hij zelf in de pen, zoals in 1992 met De Mollemse broemersfanfare.

Voor zijn nieuwste productie trok Harlekijn regisseur Roger Emmerechts uit Grimbergen aan, een man wiens culturele levenswandel 39 jaar toneelervaring omvat, waarvan 14 jaar als regisseur bij amateurgezelschappen in de Brabantse noordrand. Emmerechts koos voor het stuk De geest van Toetekome, een komedie uit 1991 van Hilda Vleugels, dochter van de legendarische Vader Kapoen.

Dit familiefeuilleton draait rond een leeg doosje smeerkaas (van La Vache Qui Rit, of wat dacht U?) dat evenwel een geheimzinnige kracht blijkt te bezitten. Vanaf hier ontspant zich een scenario waarin een dorpsgek, persoonsverwisselingen, verliefde puberdochters, een filmster en zelfs een verdwaalde Amerikaan voor de ene dolkomische situatie na de andere zorgen. In voorverkoop betaal je 150 frank, de dag zelf bedraagt de toegangsprijs 200 frank (voor kinderen -12 jaar respectievelijk 100 en 150 frank). (RDS)

  • Opvoeringen op zaterdag 3, vrijdag 9 en zaterdag 10 februari, telkens om 20 uur in zaal De Welkom in Mollem. Reserveren kan elke dag van 18 tot 20 uur bij Joris Carlier, Velm 60 in Mollem, telefoon 02/452.21.04. Internet : http://users.swing.be/harlekijn/harlekijn.html.