Klakson, één van de twee Assese huis-aan-huis magazines, blijft bestaan, maar de affaire met de advertentie van het Vlaams Blok laat zijn sporen na. Hoofdredacteur Peter De Rop neemt ontslag, drie redacteurs sluiten zich solidair aan bij die beslissing.
In het voorlaatste nummer van Klakson, begin december, stond een paginagrote advertentie van de Assese Vlaams Blok-afdeling waarin de uitgever van het concurrerende Goeiedag ondubbelzinnig beschuldigd werd van het organiseren van seksfuiven. De publicatie leidde tot een mediarel die eindigde in een door de rechtbank opgelegd recht van antwoord in het kerstnummer van Klakson. Dat antwoord verscheen op een inderhaast toegevoegd middenblad.
Ook bij de eigen redactie van Klakson-Asse (het magazine heeft ook een Merchtemse editie met een aparte redactie) was de Blok-advertentie in het verkeerde keelgat geschoten. Tussen de uitgevers, Godelieve Vrijdag en Erik Van der Cruyce, en hoofdredacteur Peter De Rop kwam het tot een breuk. “De redactie was helemaal niet op de hoogte van deze advertentie”, stelt De Rop. “Ik merkte ze pas op bij het zien van de drukproeven maar toen was het kalf eigenlijk al verdronken. Ik waarschuwde dat deze zaak zowel intern als extern zou escaleren maar mijn raad werd in de wind geslagen. Laat dit duidelijk zijn: de inhoud van deze advertentie kon voor mij niet door de beugel. Mijn ontslag is dus principieel. De publicatie had bovendien een zodanig journalistiek karakter dat de grens met het eigen redactiewerk helemaal vervaagde. De journalisten kwamen aldus mee in een slecht daglicht. En ik wil helemaal niet geassocieerd worden met zulke praktijken.”
Synergie
De Rop meldde zijn ontslag ook aan de medewerkers. Drie van hen, Erik Merens, Dries Masschelein en Jean-Pierre Coppieters, besloten hun hoofdredacteur te volgen en dienden eveneens hun ontslag in. De broer van Peter, Johan De Rop, houdt zijn beslissing nog in beraad maar blijft voorlopig meewerken, zij het op een lager pitje. Op een crisisvergadering met de overgebleven medewerkers beloofden de uitgevers dat een herhaling van de feiten voortaan uitgesloten is.
“We blijven advertenties van alle politieke partijen aanvaarden” verduidelijkt Eric Van der Cruyce. “Maar politieke advertenties die lijken op een journalistieke bijdrage doen we niet meer. Dat hebben we ook aan het Vlaams Blok laten weten.”
Over het ontslag van zijn hoofdredacteur heeft Van der Cruyce een eigen visie. “Het incident was gewoon de druppel die de emmer deed overlopen. Peter stond zeer sterk op zijn redactionele onafhankelijkheid waardoor onze wegen al langer uit mekaar waren gegroeid. We hadden als uitgevers geen enkele zeg meer over het blad. Wij zijn van mening dat in een magazine als Klakson, dat uitsluitend leeft van de advertenties, de scheiding tussen publiciteit en redactie niet zo strikt kan worden gespeeld als bij een krant. Er moet een zekere synergie mogelijk blijven” aldus de uitgever. “Voortaan doen we de coördinatie van de artikelen dan ook zelf, zonder hoofdredacteur.”
Missie
Klakson-Asse blijft dus bestaan, ondanks de redactionele aderlating. Volgens Van der Cruyce zijn er enkele nieuwe medewerkers aangetrokken. Het eerste nummer van de tiende jaargang zal, zoals gepland, op 20 januari verschijnen. Peter De Rop liet nog materiaal na voor een paar nummers en dat wordt niet ingetrokken. “Klakson was voor mij een zeer dankbare missie, maar het moet op een deontologisch verantwoorde manier kunnen. Het verdwijnen van het blad zou ik echter betreuren. Dat zou enkel leiden tot een verschraling van het aanbod.”