2000: Het Pajot-offensief van Opel

Met Van der Haegen in Asse in de steigers, een ruwbouw voor Van der Perre in Schepdaal en een verdubbelde garage Surkeyn in Halle lijkt het erop dat de Opel-dealers een groots Pajots offensief hebben ingezet. Bij de Belgische marktleider is men maar wat blij met deze evolutie want “in de autowereld is je netwerk even belangrijk als je product”.

“Dat onze drie Pajotse hoofddealers tegelijk aan het bouwen zijn is puur toeval” weet districtmanager Leon Van Gheluwe. “De plannen bestonden al lang, ze kwamen toevallig gelijk in een stroomversnelling. Vandaag plant je niet zomaar meer een garage in. Van der Perre in Ternat zat al lang te klein, maar had moeilijkheden om grond te vinden. Ook Surkeyn in Halle zat te krap, maar die kon nog uitbreiden. En Van der Haegen in Asse moest lang wachten op de vergunningen.”

“De distributieketen van Opel is één van onze strategische grote pijlers” vult Patrik Mertens, marketing-manager België-Luxemburg aan. “Op het salon werken we niet met 35 verkoperskotjes, we verwijzen iedereen naar de lokale dealers. Voor de klant is het transparanter dat hij zijn aankoop op een rustige overwogen manier kan doen en niet, zoals tijdens de beurs, in een euforisch moment. De klant moet zich bewust zijn van alle aspecten van zijn daad, ook de financiering, de verzekering, de diensten. Enkel zo evolueer je van klantentevredenheid naar klantenenthousiasme.”

“Uiteraard moeten onze dealers beantwoorden aan bepaalde referentienormen” verduidelijkt Mertens. “Dat vergt grote investeringen van deze mensen, maar die doen ze graag want ze weten dat het hen geen windeieren legt. Opel zorgt trouwens voor een uitgebreide ondersteuning van de lokale werking. De wisselwerking tussen de dealers en de autoproducent is essentieel.”

Schepdaal

Langs de Ninoofsesteenweg, op de grens van Lennik en Schepdaal, verreist de nieuwe vestiging van Opel Van der Perre. De ruwbouw staat er zowat, op de opening is het nog vier maanden wachten. Zaakvoerder Mario Van der Perre is de tweede generatie in de bijna ex-Ternatse garage. “Ik heb heel lang gezocht naar gepaste grond” aldus Van der Perre. “De Ninoofsesteenweg is in de regio d‚ belangrijkste Brusselse invalsweg, idealer is nauwelijks denkbaar. Mijn werkgebied werd uitgebreid met Dilbeek en Lennik. Ik reken dus op de pendelaars die hun auto ’s morgens afzetten en ’s avonds oppikken. De aantrekkelijke ligging, de showroom met 15 wagens en het moderne gamma van Opel maken dat ik jaarlijks mik op minimaal 200 wagens. Wellicht meer, want dat cijfer haalden we onverhoopt vorig jaar al in Ternat.”

Asse

In mei zal ook Opel Van der Haegen aan de Brusselsesteenweg in Asse haar nieuwe deuren openen. Daarvoor werd het oude atelier en tankstation met de grond gelijkgemaakt. De klanten worden voorlopig geholpen in de Aalsterse hoofdvestiging. Nochtans is Michel Van der Haegen een geboren en getogen Assenaar, zijn vader was er de eerste naoorlogse burgemeester. “De bouwvergunning bleef inderdaad lang uit” zegt hij over de vertraging. “Ik heb hier 60 aren maar de helft is officieel parkzone, ook al is er hier helemaal geen park. Daardoor mag het nieuwe gebouw slechts half zo groot worden als gepland. Als het resterende stuk bouwzone wordt zal ik uitbreiden. Maar de gemeente werkt nog aan haar plan voor zonevreemde bedrijven.”

“In de twee afdelingen verkochten we vorig jaar samen 1.000 nieuwe auto’s” verklapt hij. “Asse was goed voor 120 wagens, maar met de nieuwe toonzaal en een werkplaats voor 4 wagens moet 200 op enkele jaren een haalbaar objectief zijn.”

Halle

De enige van de drie Pajotse Opel-hoofddealers die in eigen huis zijn graantje meepikt van de salonhausse is ook de grootste. De Halse garage Surkeyn verkocht in ’99 695 wagens. De bijna 50-jarige zaak, met 25 werknemers, verdubbelde recent haar oppervlakte. “Met enkele maanden vertraging weliswaar, maar gelukkig is alles tijdig klaar voor het salon” klinkt het bij een opgeluchte Jean Surkeyn, die 20 jaar geleden de zaak van zijn ouders verderzette. “Het atelier was al klaar, op het gelijkvloers hebben we nu een showroom met 20 wagens. In de ruime kelderafdeling showen we 30 occasies.”