2000: Gouverneur: “Assese ring komt er”

Op de jaarlijkse receptie van het Verbond van West-Brabantse Ondernemingen (VWBO) verklaarde provinciegouverneur Lode De Witte dat de Vlaamse regering haar plannen voor een Assese ring zal uitvoeren. In zijn speech liet hij tussen de regels verstaan dat het huidige (omstreden) voorstel van tracé niet zal worden opengegooid.

In de materie van de Assese ringweg is de mening van de gouverneur, ambtenaar zijnde, strikt genomen van geen tel, maar als “politiek gedekt” signaal was zijn toespraak een (eerste) duidelijke stijloefening en dus niet zonder betekenis. De Witte stelde dat de realisatie van dit project van vitaal belang is en bevestigde dat voor het eerste deel van de ontsluitingsweg door het Vlaams Gewest 200 miljoen frank opzij staat. “De knoop is na jaren doorgehakt en de formele, juridische beslissing moet weldra worden genomen” speechte de gouverneur. “Niet iedereen neemt de beslissing om deze ringweg te realiseren in dank af. Maar keuzes maken betekent onvermijdelijk ongelukkigen maken.”

Eerder had ook de nieuwe voorzitter van het VWBO, Roger Longé, gezegd dat de oude droom van een grote ring moet worden opgeborgen voor een realistischer model, met name de huidige minimalistische visie. De Nestlé-baas en voorzitter van de kern Mollem sprak in dit dossier over de “moeilijkste fase in cruciale jaren”.

De gouverneur brak ook een lans voor het aanslepende dossier rond het geplande bedrijvenpark Westrode in Wolvertem. Voor deze 78 hectare grote zone hebben reeds 120 bedrijven hun kandidatuur gesteld. Alle juridische obstakels zouden dit jaar uit de weg moeten geruimd zijn, voorspelt hij. (RDS)