2000: Causerie over het Asses

Vrijdag 28 januari organiseert het Davidsfonds van Asse in zaal Emmaüs in Asse een causerie met als thema “De taal van ons dorp: een wereldtaal”. Gastspreker is Lode Pletinckx, de Assenaar die tot ver buiten de gemeente bekend staat om zijn niet aflatende inventarisatie van de Assese woordenschat.

Van de serie “Op z’n Asses” verschenen reeds 11 deeltjes en momenteel werkt hij koortsachtig aan het langverwachte “Woordenboek van het Asses”. Pletinckx, een licentiaat Germaanse filologie, sprokkelt al sinds zijn studentenjaren Assese woorden. Hij promoveerde met een lexicon van de West-Brabantse woordenschat in het werk van de Brabantse volkskundige E.H. De Vis.

Sinds 1983 is hij de drijfveer achter het lokale radioprogramma “Dialectofoon” dat iedere zondagmorgen tussen 10 en 11 te beluisteren is bij Viva op 106.4 FM. De Assenaar is ook stichtend lid van de “Stichting Brabantse Dialecten” en van de “Academie van West-Brabantse Dialecten”. Kortom, een beter geplaatst man om te vertellen over de dialecten en in het bijzonder over het Asses kon het Davidsfonds moeilijk op de kop tikken. (RDS)

  • De taal van ons dorp: een wereldtaal, causerie door Lode Pletinckx op vrijdag 28 januari om 20 uur in zaal Emmaüs, Kerkstraat, Asse.