2000: Asse wil duidelijkheid over Carestel-afrit

Het gemeentebestuur van Asse vraagt duidelijkheid over de niet-officiële afrit op de E40 in Groot-Bijgaarden. De zogenaamde Carestel-afrit zorgt voor sluipverkeer in Zellik. In de commissie veiligheid werd ook beslist dat de blokken in de De Keersmaekerstraat blijven staan. In de De Bondtstraat komen snelheidsremmende maatregelen maar het brugje naar Groot-Bijgaarden blijft open.

Via de Carestel-afrit kan je zowel in de richting van Zellik als Groot-Bijgaarden rijden. “Nochtans gaat het helemaal niet om een officiële afrit” verklaart Edwin Fabri (GVP), voorzitter van de commissie Veiligheid. “De weg is er enkel gekomen als dienstafrit ten behoeve van Carestel. Het andere verkeer, dagelijks toch enkele honderden voertuigen, wordt oogluikend toegestaan en dat zorgt regelmatig voor overlast in het centrum van Zellik. Omdat het om een oneigenlijk gebruik gaat zijn we van mening dat de weg beter zou worden afgesloten voor het gewone verkeer. Hij zou, wat ons betreft, enkel mogen gebruikt worden waar hij voor dient, namelijk als toeleveringsweg voor Carestel.”

“Wij gaan aan de ministeries van Verkeerswezen en Openbare Werken de vraag stellen om hierover duidelijkheid te verschaffen. Het gemeentebestuur van Dilbeek zullen we polsen over hun standpunt, want ik hoor dat zij in hun richting eenzelfde probleem hebben” laat Fabri weten.

Sluipverkeer

Dezelfde commissie oordeelde ook dat de blokken aan het einde van de De Keersmaekerstraat in Zellik moeten blijven staan. De blokken, die ervoor zorgen  dat nog enkel fietsers door kunnen, zijn een doorn in het oog van een aantal omwonenden. “De straat is op die plaats gewoon te smal om tegelijk auto’s ‚n fietsers door te laten” licht Fabri de beslissing toe. “Het wegnemen van de blokken zou bovendien het sluipverkeer aanmoedigen in de De Greefwijk. Dat vinden we te gevaarlijk voor de vele kinderen in die wijk.”

In de aansluitende De Bondtstraat stelt men voor om enkele verkeersremmende ingrepen uit te voeren. “De weg is er erg breed en dat nodigt uit tot te snel rijden. Dat moet verminderen en daarvoor denken we aan bloembakken. Al vind ik persoonlijk een snelheidsmeter nog altijd de beste snelheidsremmende maatregel” aldus de commissievoorzitter. Er gingen ook stemmen op om in de De Bondtstraat het brugje naar Groot-Bijgaarden af te sluiten, maar daar ziet men vanaf omdat dit zou stuiten op wettelijke bezwaren. (RDS)