2002: Vlaams-Brabantse paardenverenigingen bundelen krachten

AFFLIGEM – Vlaams-Brabant heeft sinds enkele dagen zijn eengemaakte vereniging voor paardensport. De regionale verenigingen Westland en De Teugel hebben zich opgeheven. De gefuseerde club draagt de nieuwe naam Hippische Groepering Vlaams-Brabant en Brussel (HGVBB) en bundelt 25 lokale clubs met samen 900 amazones en ruiters.

De HGVBB wordt in de Vlaamse paardensport de tweede grootste regionale onder de vleugels van de Vlaamse Liga Ruitersport en de Koninklijke Belgische Ruitersport Federatie. De nieuwe vzw richt van eind maart tot eind oktober ieder weekend wedstrijden in voor spring- en dressuurruiters, vaak zelfs gelijktijdig op verschillende locaties.

De bekende pistebouwer Lucien Somers wordt ondervoorzitter, Affligemnaar Paul Geeraerts werd aangezocht als voorzitter. “Een beetje tot mijn eigen verrassing, want mijn referenties in de paardensport zijn eerder beperkt”, vindt Geeraerts, naast gemeentelijk en provinciaal CD&V-politicus ook bekend als een van de sterkhouders van het jumpingteam ’t Okaaihof. “Onze club organiseerde in de Affligemse Bellekouter al driemaal de succesvolle Week van het Paard. Zelf rol ik er slechts in omdat mijn dochter wilde paardrijden. Wat een vader al niet doet voor zijn kinderen, hé.”

Waarom aanvaardde je de voorzittersstoel?

“Omdat een eengemaakte vereniging in de provincie heel veel deuren zal openen voor de paardensport. Niet alleen zijn de statuten nu aangepast aan de Liga, we voldoen ook aan het Vlaams decreet voor de sportbeoefening, waardoor we in aanmerking komen voor Vlaamse en provinciale subsidies. In tegenstelling tot de vroegere tweetalige Westland en De Teugel is dit een eentalig Vlaamse club. E‚n provinciale competitie wordt ook interessanter voor de pers. Meer aandacht betekent vanzelf meer promotie voor onze sport.”

Wat worden de grote aandachtspunten?

“Waar we snel werk willen van maken is van het opvullen van de blinde vlek in de regio Tienen-Aarschot-Diest. Verder zullen we stimulansen geven aan de clubs om de opleiding van jonge ruiters te verzorgen. De meest talentvolle jongeren zouden via stages beter moeten doorgroeien in hun sport. Het stijlrijden zie ik als een belangrijk onderdeel daarvan. Ik zeg het niet graag, maar iedere kenner in de Vlaamse paardensport weet dat Vlaams-Brabant op dat gebied nog erg onderontwikkeld is. Weten hoe je schoon moet rijden, is elementair voor een goede opleiding.”

“Een derde element is een democratischer besluitvorming, met ruimte voor de individuele ruiters. Tenslotte willen we provinciaal fungeren als spreekbuis in problemen zoals ruimtelijke ordening. Maneges hebben al gauw enkele hectaren recreatiegrond nodig. Zeker in een dure regio als Vlaams-Brabant nijpt daar dikwijls het schoentje.”

  • Het HGVBB-secretariaat is gevestigd op de Brusselsesteenweg 62A, 1860 Meise, fax 02-270.20.19.