2002: Sint-Antoon maakt Essene euroforisch

Penningmeester Frans Verbeken toonde zich een tevreden man, toen hij gistermiddag het notaboekje overliep waarin hij de opbrengsten van de traditionele verkoop van de offergaven van de Sint-Antoniusviering optekende. Voor het eerst werd in euro’s geroepen, wat hier en daar voor zotte prijzen zorgde.

In Essene weten ze sinds gisteren dat politiek geen koehandel is, maar een biggenhandel. Het levend biggetje van Sint-Antoon klokte af op 160 euro, een recordbedrag dat werd neergeteld door politica Annemie Van de Casteele. Grappig detail: het big was aan de Sint-Antoniusgilde geschonken door drie Affligemse VLD’ers, politiek nochtans allerminst vrienden van de Spirit-voorzitster. De prijs van het topartikel van de offergavenverkoop werd onder andere door Essenaar Philippe Spors de hoogte in gejaagd, maar hij haakte uiteindelijk af op 150 euro.

Ofwel is de waarde van de euro nog niet goed doorgedrongen bij iedereen, ofwel stak het allemaal niet zo nauw bij deze verkoop voor het goede doel. Zo werd vlot 16 euro neergeteld voor een ordinaire kip, terwijl even later slechts 11 euro werd geboden op twee ganzen. De grote boerenbroden haalden vlot 20 euro, een portie hutsepot 5 euro en een kom rijstpap 10 euro, de kom inbegrepen.

Veilingmeesters Marc De Bisschop en Jozef Ost lieten een bak Affligemse trappist afgaan op 26 euro, terwijl een fles calvados van twee liter 32 euro haalde. Bij een bak Duvel steeg de prijs al tot 35 euro. De Sint-Antoniusviering van Essene bestond verder uit een ochtendlijke bedevaart, een gregoriaanse hoogmis en een Bregheliaans feest.

De Sint-Antoniusgilde van Essene ontfermt zich al jaren over de bedreigde kapelletjes. “Jammer genoeg wordt dit niet door iedereen naar waarde geschat”, zegt gildevoorzitter Rik De Bolle. “Vorig jaar vernielden vandalen de kapelletjes opgehangen in de Molenstraat en aan de lindeboom in de Moortelstraat. Ook de veldkapel, waarvan het dak dringend aan renovatie toe is, deelde in de brokken.” (RDS)