2001: Zintuigen ontwikkelen in De Kluizerij

AFFLIGEM – In De Kluizerij, een zijvleugel van het Affligemse klooster Maria Mediatrix, vind volgende week zaterdag een kennismakingsnamiddag plaats met het Timotheus Project. Onder deze noemer schuilt een vereniging die op verschillende plaatsen in Vlaanderen “mensen samenbrengt, vormt en begeleidt bij het zoeken naar antwoorden rond wezenlijke vragen in hun bestaan”. Om U meteen gerust te stellen: het gaat hier niet om een sekte, wel om een vereniging die vormingsprogramma’s aanbiedt en daarvoor zelfs een (Vlaamse) erkenning als school geniet. Al zijn de subsidies nog niet navenant.

Het echtpaar Hilde Cieters en Jan Raes uit Erpe-Mere huurt sinds een tweetal jaar de erg rustig gelegen Kluizerij, een bouwkundig deel van het Benedictijnenklooster langs de Aalstersedreef in Affligem. Hilde houdt er hobbygewijs De Tobawereld open, een soort apotheek-bibliotheek rond alles wat plantaardig is. De tientallen nonnenkamertjes vormden echter ook het ideale decor voor een nieuwe fase in het opzet van Timotheus, een project dat een zestal jaar geleden wortel schoot in de kosmopolitische stad Antwerpen.

“Het ontstond als een zoekproces van een drietal mensen die samen vonden dat het zintuiglijk inzicht in Vlaanderen een hiaat vormde in de geestelijke gezondheidszorg”, tracht psychiater en regressietherapeut Jan Raes het wat complexe initiatief te definiëren. “Het leven is meer dan de problemen waar de mensen mee zitten. Door de intuïtie te ontwikkelen leren we hen stapsgewijs hun bewustzijn te verruimen en hun zintuiglijke ervaringen te verbreden. Om het met een boutade te stellen: de mensen zijn zich wel bewust van het uitzicht, maar ze hebben nauwelijks inzicht.”

“Het is meestal pas bij bepaalde aangrijpende gebeurtenissen – een overlijden, een echtscheiding – dat mensen zich vragen beginnen stellen over hun ervaringen en hun aanvoelen van de andere dimensies van het leven. Het is een vaak weerkerende vraag maar de cursussen hebben helemaal niets vandoen met religie. Bepaalde emotionele, psychologische of energetische aspecten van een levensverdiepende cyclus vind je inderdaad evengoed in veel religieuze systemen, maar bij ons zijn geloof of dogma’s totaal onbestaande.”

“De cursussen zelf zijn sterk ervaringsgericht. Ze zitten tjokvol oefeningen, er wordt nauwelijks theorie gegeven. Bij iedere startcursus wordt een werkeenheid van maximaal 24 mensen samengesteld. Eens vertrokken veranderen de samenstelling van de groep en het lesmoment niet meer, waardoor er nadien vrij weinig dropouts zijn. Wie zaterdag deelneemt aan een gratis proefles houdt meteen een goed idee over van wat zo’n cursus inhoudt. Slechts wie echt gemotiveerd is zal het engagement voor een volledig lessenpakket aangaan.”

  • Website: www.timotheus.org.

Het Timotheus Project opendeurt

De opendeur op zaterdag 27 januari in De Kluizerij, Aalstersedreef 1B in Affligem  begint om 12 uur met een aperitiefconcert. Om 13 uur kan je tijdens een rondleiding kennismaken met het creatieve atelier, de Tobawereld (een speciaalzaak fytotherapie, boeken, cd’s) en de afdeling Haarbeeld en Helende Lichaamszorg.

Om 14.30 uur volgt de presentatie van de vele activiteiten – cursussen, voordrachten, workshops – die het Timotheus Project specifiek in de Kluizerij organiseert. Daaronder de cursus ‘intuïtieve ontwikkeling en psycho-energetica’ en de workshop ‘inwijding en alchemie’. Het ‘ritueel van dood en wedergeboorte’ is dan weer een uitsluitend op vrouwen afgestemde ceremonie van algehele reiniging van lichaam en geest welke plaatsvindt in een zweethut. (RDS)